. Ma Zita napja van.
Tisza-tavi Ökocentrum teljes egészében kitárja kapuit
2012-04-27 08:52:31
Tisza-tavi Ökocentrum teljes egészében kitárja kapuit

Tisza-tavi Ökocentrum teljes egészében kitárja kapuit

A Tisza-tavi Ökocentrum ma nyitja meg kapuit, teljes mértékben a látogatók előtt. A létesítmény rendelkezik Európa legnagyobb, 1 millió literes édesvízi akváriumrendszerével is büszkélkedhet. A kétmilliárd forintos beruházás évekkel ezelőtt kezdődött, a község önkormányzatának szervezésében.


A projekt tervezése 2003-ban kezdődött, 2006 óta a Tisza-tavi Vízi Sétány már folyamatosan működik. Az Ökocentrum központi épülete a Látogatóközpont, ahol 2 600 nm-en, 4 szinten áll a látogatók rendelkezésére, szolgáltatásaival. A főépület részét képezi egy 100 fős konferenciaterem, amely nemcsak tudományos konferenciáknak, de rendezvényeknek is otthont tud adni.

 

Az épület helyt ad a poroszlói vízi rendőrörsnek, valamint a térségi turisztikával foglalkozó Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezet székhelye is egyben. A Tisza-tavi viharjelző rendszer biztonsági berendezéseit az épület tornyán helyezték el.

 

Közvetlen találkozásra van mód a Tisza-tó állatvilágával, az átlátszó falú alagúttal épített, 600 000 liter össztérfogatú édesvízi akváriumban, hazánk és a térség jellegzetes vízi, és vízparti életközösségeinek bemutatásával. Több, mint 40 féle hazai hal mellett közel 15 kétéltű- és hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót.

 

Ezen túlmenően állatshow, aranysakál-kifutó, szitakötőház, dámszarvas-, ékszer- és mocsári teknős bemutató, bivaly-dagonya is várja a gyermekeket és a természet rajongóit, a már korábban átadott 1 500 méteres Vízi Sétány madárvártákkal.

 

A látogatók rendelkezésére áll egy 24 férőhelyes, 3D-s mozi terem, valamint az Elvarázsolt Vízi Világ, a Makrovilág Földinfo, és az Éjszakai Erdő kiállítás. A Tisza-tavi Ökocentrumból indulnak csónaktúrák a Madár Rezervátumba. Akadálymentes horgászhelyeket is kialakítottak, a fogyatékkal élők számára biztosítva lehetőséget sportolásra és a szabadidő kellemes, tartalmas eltöltésére.

 

Az állatok szerelmesei mellett a növények rajongóinak is kedvére tesznek a tutajos-tóval, a természetes növénylabirintussal, a rönkjátszótérrel, a halász-skanzennel, és a körpanorámás, fedett kilátó toronnyal.

 

A kiállítások megtekintése az általános és középiskolás biológiai tananyagok kiegészítő, gyakorlati oktatásában is kiemelt szerepet tölt be. Jelentős segítséget nyújthat a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói számára is.

 

2010-ben elkészítettek egy összefoglalót arról, mit értek már el, hogyan tervezik a folytatást (ide kattintva megtekinthetik). Az Ökocentrum részleges megnyitása, 2011 szeptemberében volt, amikor már fogadtak látogatókat, az addig elkészült egységek megtekintésére. Egy kis nosztalgia, avagy: Miből lesz a cserebogár? – nézzenek meg egy felvételt akkorról: 

 

 

K.T.A.

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>