. Ma Zita napja van.
Sarcpolitika
2012-04-16 10:34:19
Sarcpolitika

Sarcpolitika

„Kétharmados időkben az ígéretek is kétharmadosan teljesülnek. A radikális adócsökkentés  ígéretéből például ez: radikális adó. Csökkentésről viszont szó sincs. Elhúzódó radikális adóemelés zajlik, valamint további fantáziálások a még nagyobb tehernövelésről. 


Az Orbán-kormány egykulcsos személyi jövedelemadót vezetett be, amiről az első pillanattól elmondtuk: adóemelést jelent az átlagos és az átlagosnál alacsonyabb jövedelműek számára. Az adójóváírás kivezetése ugyanis adóemelés, akárhogy csűrjük-csavarjuk. Az adóemelés miatt csökken a nettó a jövedelem, erre találta ki a kormány a bérkompenzáció bonyolult rendszerét - ennyit a söralátétről. A bérkompenzáció nyomán a munkavállaló nettója annyi marad, mint korábban volt, vagyis reálértéken veszít, hiszen az infláció nekilendült. Másrészt viszont a munkáltató magasabb bruttó bér után fizeti a közterheket.

 

Ilyen körülmények között hogyan is lehetne azt várni, hogy a munkáltatók több embert foglalkoztassanak, mint eddig? Nyilván az sem segít a vállalkozásoknak, hogy az EVA-körbe tartozóknak az elmúlt napokban kellett befizetniük az immár 37 százaléknyi adójukat.   Orbán Viktor és Matolcsy György állítása szerint nincs lakosságot érintő megszorítás. Ezt - szerintük – a tehermegosztás  politikájával váltják ki, vagyis bizonyos gazdasági szektorokat adóztatnak keményen.

 

Ebből annyi igaz, hogy különadókat vetettek ki, ami a beruházások és a hitelezés lefékeződését, ezáltal a növekedés befagyását okozta. Közben azonban javában zajlik a lakosság megszorítása. A kormány 2011-ben a járulékot, 2012-ben az áfa mértékét emelte. Évekig hallgattuk a fideszes megmondóembereket arról, hogy az üzemanyagárak mérséklése kizárólag elhatározás kérdése.

 

Ehhez képest a benzin és a gázolaj ára olyan magasságokba jutott a jelenlegi kormány alatt, amilyenekre korábban csak rémálmukban gondolhattak az emberek. Napirenden van továbbá a közösségi közlekedés kedvezményeinek megvonása, és növekedni fognak a lakosság terhei a gyógyszerfogyasztás terén is.

 

Lassan mondom, hogy mindenki értse: ezek közvetlen lakossági tehernövelések. A kormány angolul már leírta az  austerity kifejezést, Magyarországon maradt csak tiltólistán a  megszorítás szó. Ez a viselkedés nem pusztán kettős beszéd, hanem színtiszta gyávaság.  

 

És akkor itt van a nemzetgazdasági tárca ötletgyárának legújabb lidércnyomása, a tranzakciós adó. Itt valaki valamit nagyon félreértett a Fideszben, már megint. Mert tényleg létezik a Tobin-adó koncepciója, ám az egyfelől kifejezetten a spekulatív pénzáramlást adóztatná, másfelől világméretben tenné ezt és a globális egyenlőtlenségek csökkentése érdekében használná fel a bevételt. Amit Matolcsy György minisztériumában kifundáltak, az viszont egyszerűen egy pénzforgalmi áfa.

 

Olyan adó, amit minden kanyarban meg kellene fizetni, mindig levonnák, amikor pénzt utalunk, például akkor is, amikor a NAV-nak fizetjük be a közterheket. Ha ehhez hozzácsapjuk még Matolcsy György fantazmagóriáját is a többkulcsos, a tetején 30 százalékos áfa ügyében, akkor valós képet alkothatunk a kormány politikájáról.

 

Hazug ígéretek, kétszínűség és bénító adók. Ez a Fidesz politikája.

 

Félreértés ne essék, az MSZP tisztában van azzal, mennyire fontos a költségvetési egyensúly. Többször elmondtam, hogy nem fogunk felelőtlen ígéreteket tenni. A deficit csökkentése alapvető érdeke Magyarországnak. Azonban abban is biztos vagyok, hogy elsősorban a felső adókulcs eltörlése miatt kieső 500 milliárd forint táján kellene körülnézni, valamint a közbeszerzések nagyobb átláthatóságával lehetne megakadályozni a közpénzek kifolyását a költségvetésből.

 

Legfőképp pedig beruházás-, növekedés- és foglalkoztatásbarát politikára volna szükség, amely bevételt hoz a háztartásoknak és a központi költségvetésnek egyaránt. A sarcpolitikának nincs jövője.

 

A legrosszabb pedig az, hogy ezek az áldozatok értelmetlenek. A költségvetésbe befolyó pénzek más csapokon kifolynak a fiskális dilettantizmus és a mindennapi korrupció miatt. Az emberek és a vállalkozások fizetnek, de nem kapnak semmit. Nem a jövőt szolgálják ezek az áldozatok, hanem egy rossz gazdaságpolitika életben tartását.”

 

Mesterházy Attila, MSZP –  Os. MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye



További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>