. Ma Auguszta napja van.
Nem tűri a kritikát a gyöngyösi városvezetés?
2014-04-16 11:09:05
Nem tűri a kritikát a gyöngyösi városvezetés?

Nem tűri a kritikát a gyöngyösi városvezetés?

Az Idősek Klubjának egyik tagja rendszeresen utánajár minden, a közösséget érintő jogszabálynak, figyelemmel követi a város őket érintő eseményeit. Viszont most úgy tűnik, a klub internetezési lehetőségét szép lassan megszüntetik. Tudni kell ehhez, hogy az intézményt az idősek számára biztosított internetezési lehetőséggel reklámozzák, ehhez képest a karbantartásra - pláne fejlesztésre - nem költenek. A gépek és az operációs rendszerek elavultak, vírusvédelem nincs. Olvasónk aggódik, hogy esetleg az ő kritikái miatt szenvednek hátrányt a klub tagjai, őt pedig elhallgattatnák ezekkel a - nem - lépésekkel.

 

Tisztelt Hírhatár!

 

Kérem, hogy tekintsék levelemet egyrészt panasznak az eljárás ellen, másrészt egyfajta megoldásnak a Windows XP támogatásának megszüntetésére, nem utolsó sorban pedig egyfajta kikényszerített ellenzéki bírálat elfojtásának.

 

Én a gyöngyösi Visonta úti Idősek Klubjának tagja vagyok, mely Gyöngyös önkormányzatának gesztorságában, a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa fenntartásában és Kistérségi Humán Szolgáltató Központ üzemeltetésének keretében működik.

 

Az idősek nappali ellátását biztosító Idősek Klubja egyik - az országban valószínűleg egyedülálló - szolgáltatása a klubtagok számára biztosított korlátlan internetezési lehetőség. Ezt 2009-2010 karácsonyára az MSZP frakciótól és a város vezetésétől kapott 2 db Windows XP számítógép alapozta meg, amit 35.000 Ft/fő pályázati pénzből az önkormányzat által a klubtagoknak szervezett tanfolyam tette teljessé. Ezen az akkori tagok mintegy 50%-a eredményesen részt vett, és először nagy igyekezettel használta is mindkét számítógépet.

 

A városvezetés váltásával azonban a Fidesz, illetve a Polgári Unió nem fordított semmiféle figyelmet a klubtagok ezirányú igényének biztosítására. Valamilyen oknál fogva megbízható és nyilvánvalóan fizetős vírusvédelemre, széles sávra, nagy letöltési sebességű előfizetésre már nem futotta a költségvetésből. Ugyanakkor a városvezetésben dolgozóknak, illetve a képviselőtestület tagjainak még az otthoni internet előfizetését is a központi költségvetésből oldották meg.

 

Ennek okán természetesen a gépek lelassultak, nehezen kezelhetővé váltak és még a rendszergazda is csak 2 év után találkozott a gépekkel, javítás és karbantartás céljából. Már csak az egyik gépet lehetett a két gép karbantartási költségén megközelítően megbízhatóvá tenni, a másik gépet egyszerűen kivontuk a forgalomból, amikor általunk megoldhatatlan gondok merültek fel működésekor.

 

Ez után a hosszú bevezető után értem el gyakorlatilag mondanivalóm lényegéhez: a számítógép adta lehetőségeket megpróbáltam a lehető legnagyobb mértékben kihasználni mind a klubtagok kérdéseire adott válaszok megkeresésével, mind az Idősek Klubját érintő különböző szintű törvények, rendeletek, határozatok és jogszabályok megismerésével. Ennek során több alkalommal fordult elő mind az önkormányzat, mind a fenntartó, mind az üzemeltető tevékenységének kritikai észrevétele, amit az érintettek természetesen nehezen fogadtak el.

 

Hiába volt azonban tiltakozásuk, amikor az adott jogszabályokat és egyéb dokumentumokat elő lehetett keresni igazamat bizonyítandó.

 

Sajnos semmiféle számítástechnikai képzettségem nincs, így mindent a saját magam kárán kellett megtapasztalnom. Ez kezdődött a különböző nem fizetős vírusvédelmek folyamatos változtatásával, folytatódott a média alkalmazási programok kitapasztalásával, befejeződött az aktuálisan használható keresőprogramok képességeinek kikísérletezésével.

 

Természetesen felmerül a kérdés, hogy milyen média szerepet oldottunk meg a számítógéppel - a válasz nagyon egyszerű: első időszakban még a rendezvényekről készült fényképeket is meg tudtuk nézni, azonban ez a lehetőség a klub vezetésének folyamatos változásával fotóanyag hiányában elsorvadt, az esetleges video- vagy filmnézést pedig a kis sávszélesség és alacsony letöltési sebesség lehetetlenné tett - külön volt a zene, szöveg és a szájmozgás.

 

Kiemelném, hogy minden az Idősek Klubját népszerűsítő propaganda és szakmai anyagban szerepel külön, speciális szolgáltatásként a korlátlan internet használat, aminek a biztosítására azonban nem fordítottak az évek során kimutatható összeget.

 

Az utolsó időszakban már gyakorlatilag csak én küszködtem és használtam az öreg XP-t különböző célokra, melyek iránya az önkormányzat, a fenntartó, az üzemeltető törvényi ellenőrzése felé tendált. Ez nagyon rosszul viselték az érintettek, és minden lehetőséget megragadtak az ellehetetlenítésemre, jogi cáfolataimra, de általában nem jártak eredménnyel.

 

Kiemelem két fontos momentumát az ellenem irányuló tevékenységüknek.

 

Ezen a gépen születtek a Hírhatárban közölt cikkek is, amelyek például kritizálták az idősek nappali ellátására fordított kevés pénzt, a szociális tevékenységeken történő „megtakarításokat”, és ugyanitt készültek az Idősek Klubja megemlékezéseiről és ünnepeiről szóló cikkek is. Ez utóbbinál állandó problémát jelentett, hogy az anyagokat a megjelenés előtt lektorálni akarta az üzemeltető, de még az is támadási felületet jelentett, hogy kit neveztem nevén, és milyen pártpreferenciát jelöltem meg esetében.

 

Olyan apró, ám annál nagyobb hangsúlyt kapó dologról nem is szólók, hogy nagyon kellett vigyázni arra, miképpen írom körbe azt, hogy a fenntartó az elmúlt 4 évben egy alkalommal sem jelent meg rendezvényünkön, és az üzemeltető sem jeleskedett ezen a téren. Arról nem is kellene szólnom, hogy a Polgári Unió irányította, fideszes többségű városvezetésből is csak a megválasztott alpolgármester-helyettes tisztelt meg minket jelenléteivel rendszeresen. Ezzel szemben az ellenzéki szerepben levő MSZP választókerületi képviselői és frakcióvezetője rendszeresen megjelentek az Idősek Klubja rendezvényein, a klubtagok nem kis örömére.

 

Érdekesség, hogy akik legjobban tiltakoztak és kritizálták a tudósításaimat, véleményemet, azoknak nagyon fontos volt, hogy képük szerepeljen az adott cikkel kapcsolatosan, illetve adott honlapra is ki lehessen tenni. Különlegességként megemlítem, hogy azok a vélemények, cikkek melyek az elmúlt kb. 2 év alatt megjelentek a Hírhatárban, illetve más médiában, nem számolhattak azzal, hogy a helyi médiában egyáltalán megemlítik. Egyszerűen mondva: ami jó volt országos vagy megyei szinten, az nem volt jó anyag helyi, városi szinten. Inkább meg sem említették, vagy nem tudósítottak róla.

 

Azért, hogy jól lejárassanak, és plusz munkát okozzanak, megtették több alkalommal, hogy megkérték a tudósítás szövegét és a fényképanyagot - ám le már nem közöltek belőle semmit… Amikor én ezt szóvá tettem, még én kaptam kioktatást, mit, hogyan, hová küldjek.

 

Pregnáns tevékenységükre csak egy példa: a városvezetés egy prominens személye megkért arra, hogy az Idősek Klubja számára 2 alkalommal átadott pihenőszobákról készítsek tudósítást és fényképeket az önkormányzat népszerűsítésére. Természetesen a felkérésnek eleget is tettem, készült is 2 cikk, a Hírhatárban meg is jelent, valamint megküldésre került a helyi újság számára is. Ez utóbbi nem ment, egyszerűen annak okán, hogy letiltották az e-mail-jeimet, nem fogadták a szöveges tudósításokat és a fényképeket. Amikor ezt szóvá tettem az önkormányzat jegyzőjénél - hiszen az e-mail-fiók az önkormányzat általi kategorikus „gyongyos.hu” végződésű címmel rendelkezik, azt kaptam válaszul, hogy küldjem meg a cikket és a képanyagot a jegyzőnek e-mail-ben, és majd ő továbbítja a szükséges helyre. Természetesen ezt nem tettem meg, mert ügyetlen kísérletnek tartottam a cenzúra megvalósítására.

 

Idén márciusában a polgármester - gondolom megfelelő segítséggel - „feketelistára” tette a számítógép IP-címét, és így nem lehetett számára küldeni erről a gépről semmilyen anyagot. Én mindössze a nőnapi majd a nemzeti ünnepről szóló - Hírhatárban is megjelent - cikkeket és fényképeket szerettem volna megküldeni...

 

Szóval, mint a leírtakból kitűnik, az Idősek Klubja számítástechnikai lehetőségei nagy gondot okoztak azoknak az embereknek, akik nem tiszta szándékkal végezték tevékenységüket, és ez még tetten is volt érhető a Windows XP segítségével. Csak idő kérdése volt, hogy az illetékes vezetés megtalálja azt a lehetőséget, amely teljesen ellehetetleníti a számítástechnika klubtagok által történő használatát.

 

Az internet előfizetést nem tudták megszüntetni, mert csoportban volt a klubvezetővel és más társintézménnyel, így kevesebbe került éves szinten. Igaz, így lehetett volna fizetős és megbízható vírusvédelmet, letöltést, széles sávot is velük együttesen előfizetni…

 

Legnagyobb sajnálatomra mintegy egy hónappal ezelőtt kénytelen voltam beismerni, hogy az XP olyan állapotba került, ami a használatát lehetetlenné tette. Szükségessé vált a rendszergazda közbelépése, ami érdekes gyakorlati megoldásokkal valósult meg nagyon rövid idő alatt. A Tisztelt Olvasó nem hiszem, hogy ki fogja találni, mivel lett felgyorsítva a 13 éves gép: megszüntettek rajta mindenfajta vírusvédelmet a klubvezető egyetértésével. Az volt az álláspont, hogy én, illetve aki a gépet használja, nem árthat az intézményegység vezető gépének, így semmi probléma nem keletkezhet. Mindezt a Windows XP központi támogatásának álcája alatt kívánták legalizálni.

 

Kétségtelen, hogy felgyorsult a gép, csak éppen én lehetetlenültem el; amennyiben vírusvédelem nélkül használom a gépet, nyilvánvaló a fertőzés, melyet tovább terjeszthetek és a kár már egyértelműen hozzám köthető. Amennyiben nem fogom/fogjuk használni a számítógépet, elérték, amit akartak, több megalapozott kritikát az Idősek Klubja, illetve irányomból nem kapnak.

 

Én pedig nem fogadtam el ezt a megoldást, megkockáztatva az Idősek Klubjából való kizárásomat saját magam kezdtem neki az XP szalonképessé tételéhez különböző, nem fizetős védelmi vagy gyorsító-elemző program telepítésével. Ezáltal már az XP támogatás hiányát megkerültem más szolgáltató programjaival, és alapszinten működik is a gép. Az elkövetkező napokban folytatni kívánom ilyen irányú tevékenységemet, már amennyiben engedi a vezetés.

 

Szerintem ide kívánkozik, hogy a megbízható és fizetős védelmi programok hiányában nem kellett az XP védelmi elképzelésén módosítani s nem utolsó sorban fizetni, ezáltal szíveskedtek saját, ám nekem állított csapdájukba belesétálni.

 

Mindig tudtam és saját tapasztalatomon éreztem, hogy Gyöngyös állam az államban, és ez különösen vonatkozik a fenntartóra, valamint az üzemeltetőre. Itt a problémát mindig úgy oldják meg, hogy nem a kiváltó okot szüntetik meg, hanem a problémát jelzőt próbálják meg minden áron elüldözni. Remélem, hogy az általános problémák ilyen megoldása csak itt Gyöngyösön ilyen, Magyarországon máshol nem…

 

Tisztelettel:

Borsi Miklós


Kép: illusztráció

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>