. Ma Márk napja van.
Március 15-i ünnepség Gyöngyösön, az Idősek Klubjában
2014-03-14 14:08:33
Március 15-i ünnepség Gyöngyösön, az Idősek Klubjában

Március 15-i ünnepség Gyöngyösön, az Idősek Klubjában

Egy egyetemi csoport, amelyet ma már egyetemlegesen márciusi ifjaknak nevezünk, társadalmi-politikai reformjaival a polgári átalakulás megindítója volt 1848. március 15-én. Elméleti és gyakorlati tevékenységük mára a nemzeti identitás kimozdíthatatlan alapköve lett.
 
Ennek a mintegy 250 főre tehető fiatalokból álló csoportnak a tevékenysége a nemzeti mitológia alapvető részévé vált, mely az 1848-as európai forradalmi hullámból egyedüliként jutott el a politikai átalakulástól a sikeres katonai ellenállásig.
 
Ennek csúcspontján mintegy félmillió ember, 170.000 gyengén felfegyverzett és kiképzett, nem utolsó sorban a császári hadsereg egykori főtisztjei által vezetett magyar sereg állt szemben a külföldi intervencióra behívott és egyesült cári és császári had 370.000 jól kiképzett katonájával.
 
Ezen hadseregek általi háborús cselekmények, talán még magának a Polgári Forradalomnak az eredményeit is felülmúlóan, máig elemzett és vitatottak közé tartozik a történészek között. Gyakorlatilag az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is. Mind a márciusi ifjak cselekedetei és tervei, mind a honvédség tevékenysége számos művészeti alkotást ihlettek meg színpadon és filmen. 
 
A 166 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve állították össze ünnepi műsorukat a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.a osztályos tanulói. Műsorukban énekkel és verssel, emlékező szerepjátékkal kedveskedtek az őket meghívő Gyöngyös Visonta úti Idősek Klubja ellátottjainak, klubtagjainak.
 
 
Ebből a jelen levők megismerhették a márciusi ifjak mára már klasszikussá vált tetteit, cselekedeteit a kikiáltott forradalom és szabadságharc tükrében. A megismerést és az élményeket fokozta az előadók korhű öltözetben és az elmaradhatatlan kokárdával való megjelenése.
 
Az ünnepség bensőségességét fokozta, hogy ezúttal a klubtagok meghívott vendégek nélkül emlékeztek meg 1848-49-as forradalom és szabadságharc hőseiről. Az ünnepi megemlékezésen adott műsorukkal az általános iskola tanulói hozzájárultak annak bensőséges hangulatához. A énekkel, zenével, tánccal tarkított megemlékezés torokszorító része volt, amikor az iskolások az aradi vértanúkról emlékeztek meg egy szál virággal.
 
A klubtagok elismerően szóltak az iskolások példát mutató előadásáról, melyet Túri Klára tanított be. Összességében az Idősek Klubja tagjai az előadókkal méltóképpen emlékeztek meg Magyarország egyik jelentős nemzeti ünnepéről.
 
Gyöngyös, 2014. március 14.  
Borsi Miklós
Idősek Klubja
Gyöngyös
További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>