. Ma Iván napja van.
Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele
2012-04-16 12:08:25
Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele

Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele

Az ENSZ Magyarországon is kihirdetett Gyermekjogi Egyezményével, de magával az Alaptörvénnyel is ellentétes a szabálysértési törvény azon rendelkezése, hogy egy fiatalkorú esetében lehetővé teszi a szabálysértési őrizet és az elzárás lehetőségét. Az ombudsman erre már többször is felhívta a jogalkotó figyelmét, ennek ellenére az április 15-től hatályba lépő szabálysértési törvény változatlan formában megtartotta ezeket a rendelkezéseket.


Mivel nem maradt más választása, az ombudsman az Alkotmánybíróságtól kérte eme törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát.

 

Már 2010 novemberében megállapította Szabó Máté, hogy a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez való joga, valamint a személyes szabadsághoz való jogával ellentétesek fent nevezett rendelkezések. Itt nem csupán arról van szó, hogy a fiatalkorúak elzárásának tilalmát törölték a törvényből, hanem arról is: lehetőséget ad az elzárás pénzbüntetésre változtatására.

 

Az ombudsman ekkor a belügyminiszterhez fordult, jelezve a törvény ezen visszásságait, és kérte ezek orvoslására, ám a belügyminiszter nem vette tudomásul, figyelmen kívül hagyta a kérést, mondván: a vitatott törvényi rendelkezés a fiatalok pozitív személyiség-változtatásához járul hozzá.

 

A helyzet ellentmondásosságát érzékelteti, hogy közmunkára csak 16. életévét betöltött fiatalt ítélhetnek, azonban elzárásra már 14. életév betöltésétől kárhoztathatják a gyermekeket. 

 

Az ombudsman álláspontja szerint a fiatalkorúak esetében a személyi szabadságjogok korlátozása, illetve elvonása rendkívül káros hatású, kizárólag súlyos esetben, és végső eszközként használható. Ennek okán arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy ne csupán a törvény vitatott passzusait töröltesse el, hanem kötelezze a jogalkotót a törvény kiegészítésére is. 

További híreink
Kidőlt bükkfák tömegei torlaszolják el az Északi-Börzsöny fő turistaútját
A június 9-10-i éjszakán hatalmas vihar csapott le az Északi-Börzsönyre, amelynek főgerincén rengeteg fa dőlt ki tövestől teljesen eltorlaszolva a környék fő turistaútját.
2024-06-23 12:03:06, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
Carlo Gozzi komédiájától az Opera Show-n át a balettig rendkívül széles repertoárt vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
2024-06-07 19:29:53, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
A Sziget kétségtelenül egyik legnagyobb hozadéka, hogy a hat fesztiválnap alatt Budapestre hozza a világ számos, idén is mintegy hatvan országból érkező fellépőinek hossz...
2024-06-04 15:41:50, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az MSZP két társelnöke, Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes lemondott a párt országos választmányi ülésén. A dönté...
Bővebben >>