. Ma Márk napja van.
Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele
2012-04-16 12:08:25
Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele

Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele

Az ENSZ Magyarországon is kihirdetett Gyermekjogi Egyezményével, de magával az Alaptörvénnyel is ellentétes a szabálysértési törvény azon rendelkezése, hogy egy fiatalkorú esetében lehetővé teszi a szabálysértési őrizet és az elzárás lehetőségét. Az ombudsman erre már többször is felhívta a jogalkotó figyelmét, ennek ellenére az április 15-től hatályba lépő szabálysértési törvény változatlan formában megtartotta ezeket a rendelkezéseket.


Mivel nem maradt más választása, az ombudsman az Alkotmánybíróságtól kérte eme törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát.

 

Már 2010 novemberében megállapította Szabó Máté, hogy a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez való joga, valamint a személyes szabadsághoz való jogával ellentétesek fent nevezett rendelkezések. Itt nem csupán arról van szó, hogy a fiatalkorúak elzárásának tilalmát törölték a törvényből, hanem arról is: lehetőséget ad az elzárás pénzbüntetésre változtatására.

 

Az ombudsman ekkor a belügyminiszterhez fordult, jelezve a törvény ezen visszásságait, és kérte ezek orvoslására, ám a belügyminiszter nem vette tudomásul, figyelmen kívül hagyta a kérést, mondván: a vitatott törvényi rendelkezés a fiatalok pozitív személyiség-változtatásához járul hozzá.

 

A helyzet ellentmondásosságát érzékelteti, hogy közmunkára csak 16. életévét betöltött fiatalt ítélhetnek, azonban elzárásra már 14. életév betöltésétől kárhoztathatják a gyermekeket. 

 

Az ombudsman álláspontja szerint a fiatalkorúak esetében a személyi szabadságjogok korlátozása, illetve elvonása rendkívül káros hatású, kizárólag súlyos esetben, és végső eszközként használható. Ennek okán arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy ne csupán a törvény vitatott passzusait töröltesse el, hanem kötelezze a jogalkotót a törvény kiegészítésére is. 

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>