. Ma Félix napja van.
Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele
2012-04-16 12:08:25
Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele

Fiatalkorúak elzárása és őrizetbe vétele

Az ENSZ Magyarországon is kihirdetett Gyermekjogi Egyezményével, de magával az Alaptörvénnyel is ellentétes a szabálysértési törvény azon rendelkezése, hogy egy fiatalkorú esetében lehetővé teszi a szabálysértési őrizet és az elzárás lehetőségét. Az ombudsman erre már többször is felhívta a jogalkotó figyelmét, ennek ellenére az április 15-től hatályba lépő szabálysértési törvény változatlan formában megtartotta ezeket a rendelkezéseket.


Mivel nem maradt más választása, az ombudsman az Alkotmánybíróságtól kérte eme törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát.

 

Már 2010 novemberében megállapította Szabó Máté, hogy a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez való joga, valamint a személyes szabadsághoz való jogával ellentétesek fent nevezett rendelkezések. Itt nem csupán arról van szó, hogy a fiatalkorúak elzárásának tilalmát törölték a törvényből, hanem arról is: lehetőséget ad az elzárás pénzbüntetésre változtatására.

 

Az ombudsman ekkor a belügyminiszterhez fordult, jelezve a törvény ezen visszásságait, és kérte ezek orvoslására, ám a belügyminiszter nem vette tudomásul, figyelmen kívül hagyta a kérést, mondván: a vitatott törvényi rendelkezés a fiatalok pozitív személyiség-változtatásához járul hozzá.

 

A helyzet ellentmondásosságát érzékelteti, hogy közmunkára csak 16. életévét betöltött fiatalt ítélhetnek, azonban elzárásra már 14. életév betöltésétől kárhoztathatják a gyermekeket. 

 

Az ombudsman álláspontja szerint a fiatalkorúak esetében a személyi szabadságjogok korlátozása, illetve elvonása rendkívül káros hatású, kizárólag súlyos esetben, és végső eszközként használható. Ennek okán arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy ne csupán a törvény vitatott passzusait töröltesse el, hanem kötelezze a jogalkotót a törvény kiegészítésére is. 

További híreink
Cserhát: egy futó pillantás a béke szigetére
A Börzsöny és a Mátra között elnyúló Cserhát inkább dombos, mint hegyes vidéke sokkal kevesebb figyelmet kap a kirándulóktól mind a szomszédos hegyvidékek.
2023-04-25 10:13:04, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Meghalt Török Ádám
Elhunyt Török Ádám, a magyar progresszív-blues-rock egyik legfontosabb formációja, a Mini alapítója és frontembere. Halálát fia, Török Dániel jelentette be kedden Faceboo...
2023-04-18 12:29:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Tragédia: meghalt Tom Sizemore
61 éves korában elhunyt Tom Sizemore amerikai színész, aki agyi aneurizmával került kórházba. A hírt a menedzsere közölte. Halálakor mellette volt testvére, Paul és ikerf...
2023-03-05 12:37:15, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Suhajda Szilárd tragikus szerencsétlensége az elmúlt napok egyik központi témája, azonban van egy emlékpad a P...
Bővebben >>