. Ma Auguszta napja van.
A kormány egyik áldozata: meghalt, mielőtt átképezték volna
2012-04-30 18:14:27
A kormány egyik áldozata: meghalt, mielőtt átképezték volna

A kormány egyik áldozata: meghalt, mielőtt átképezték volna

Az 51 éves férfinél a tüdő daganatot több, mint 3 éve diagnosztizálták, a napokban meghalt. Története azért érdekes, mert a kormány rendeletei szerint nem volt beteg, pontosabban: rehabilitálhatóvá nyilvánították, és átképzésre küldték.


A tumor diagnosztizálásakor dió nagyságú volt, és nem lehetett műteni, a típusa és az elhelyezkedése miatt. A kemoterápiától minimálisan javult az állapota. Egy évig volt betegállományban, amikor megállapították: munkavégzést nem javasolnak neki. II. csoportos rokkanttá nyilvánította a szakértői bizottság.

 

2010-ben jött a kötelező felülvizsgálat, ezzel együtt a rokkantakra vonatkozó törvény módosítása is. A felülvizsgálatot végző főorvos a férfit rehabilitálhatónak nyilvánította, áttéve őt III. fokú rokkantsági csoportba. Ettől kezdve a rokkantnyugdíj helyett csak rehabilitációs járadékot kapott, és be kellett jelentkeznie a munkaügyi központnál. Itt felajánlották neki, hogy bár átképzést jelenleg nem tudnak számára biztosítani, de munkakörben elhelyezik. A helyi általános iskolában lett udvaros és mindenes.

 

A férfi mindössze 3 hónapig tudott dolgozni, mert hirtelen kezdett rosszabbodni az állapota. A kórházban megállapították: a diónyi daganat elérte a 14 cm-t, és még most sem műthető.

 

Újabb intenzív kemoterápiát kapott, ez már nem javított az állapotán. Annyira legyengült, hogy már szinte az ágyából felkelni sem tudott. A felesége otthagyta a munkahelyét, hogy férjét ápolni és ellátni tudja. Kérték a hivatalokat: a férj kapja vissza a rokkantnyugdíját. Ehhez azonban újabb felülvizsgálatra kellett utaznia. Mikor látták, hogy már tényleg alig él, novemberben megállapították az állapotromlását.

 

A határozat is megszületett erről. Igen ám, de a határozat kézhezvétele után a Nyugdíjfolyósító először megvonta a rehabilitációs járadékát, ám a rokkantnyugdíjat nem fizette ki.  Januártól tehát a házaspár teljes mértékben jövedelem nélkül maradt. A Nyugdíjbiztosító a folyamatos sürgető kérelmekre újabb és újabb szakvizsgálatokról szóló orvosi igazolásokat kéretett be. Március elejére sikerült meggyőződniük arról, hogy a férfi állapota valóban megfelel a felülvizsgálatot végző szakértői véleménynek. Ám rokkantnyugdíjat még akkor sem kapott.

 

A feleség felháborodottan kérte őket számon ezért: a válasz az volt: nem kaptak olyan szoftvert, amelyik alkalmas volna arra, hogy akit már egyszer kivettek a rokkantsági nyugdíjazási rendszerből, azt vissza lehessen helyezni. … Nyugtatgatták a feleséget: ne aggódjon, biztosan megérkezik már.

 

Mielőtt azonban az ellátás megérkezhetett volna, a férfi meghalt. Bankszámlájukat a hagyatéki eljárás befejezéséig zárolták. …

 

A Népszabadság számolt be erről a történetről, és egy szakértőt is megkérdezett a témában.

 

Dr. Petrássy Miklós orvos-ügyvéd válaszolt a megkeresésükre, aki elmondta azt, hogy sajnos, nem ritka ez az eset, ami a férfival és családjával előfordult. A törvénymódosítás óta eltelt időben ugyanis a nyugdíjfolyósítónál adminisztrációs problémák adódnak abból, hogy valóban nem juthatnak hozzá olyan szoftverhez, amellyel állapotromlás esetén a rehabilitációs járadékost vissza tudnák helyezni a rokkantnyugdíjasok nyilvántartásába.

 

Elmondta azt is: 2008 óta olyan bürokratizmus és lelketlenség tapasztalható a rokkantak ellátásból való kiszorításánál, hogy ez az eset, sajnos, egyáltalán nem példaértékű, egyre gyakoribb jelenség.

 

Az orvos-ügyvéd álláspontja szerint ennek a jelenségnek több oka is van. Egyrészt a médiában folyamatosan hangulatkeltés folyik a rokkantnyugdíjasok ellen. Hiszen mindenhol azt olvashatjuk, hogy vissza kell terelni őket a munka világába, vagy azt, hogy megvásárolták a %-ukat. Pedig a kormány ugyanígy megvásárolja a % értékeket. Csak lefelé viszonyítva, le nem írt főnöki utasítással.

 

„Miután a média és a politika a még dolgozni képes emberek körében elterjesztette, hogy a rokkantnyugdíjasok jelentős számban csalók, akik „a ti adóforintjaitokból akarnak élősködni”, ma anélkül lehet százezres nagyságrendben kiszórni az ellátásból embereket, hogy egyszer is odamennének tüntetni az Országház elé – mondja Petrássy Miklós. – Nyilván vannak csalók is, de ritkán hallani, hogy lelepleznék őket azzal az orvossal egyetemben, aki együttműködött velük a csalásban. A személyes tapasztalatom ugyan nem tekinthető reprezentatív mintának, de abból az derül ki: a megváltozott munkaképességű emberek döntő többsége kiszolgáltatott, szegény, beteg ember, akinek az érdekérvényesítő képessége a nullával egyenlő, s érdekérvényesítő képességüket az egzisztenciális félelmük is akadályozza.”




K.T.A.



További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>