. Ma Béla napja van.
A költészet napja József Attila születésnapja - ezért Gyöngyösön Radnóti emlékestet tartanak
2014-04-11 20:55:59
A költészet napja József Attila születésnapja - ezért Gyöngyösön Radnóti emlékestet tartanak

A költészet napja József Attila születésnapja - ezért Gyöngyösön Radnóti emlékestet tartanak

A föld összes országában megemlékeznek valamilyen módon a kulturális életük szereplőiről és azok műalkotásairól. Ilyen megemlékezés a költészet napja, amely Magyarországon 1964. március 21-e óta kerül megtartásra. Ez a dátum József Attila születésnapja, aki korának és korunknak maradandót alkotva került be a halhatatlan költők közé.
 
Ebből az alkalomból minden évben irodalmi emlékestekkel, könyvbemutatókkal, költő-találkozókkal és előadó versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken általában költők versei szerepelnek, melyeket hivatásos és amatőr előadók tolmácsolnak a hallgatóságnak.
 
 
Hagyományteremtő szándékkal és eleget téve a gyöngyössolymosi Idősek Klubja meghívásának, idén a gyöngyösi Visonta úti Idősek Klubja tagjai adták elő legkedvesebb verseiket - mintegy versenyezve egymással. Ezen a rendezvényen nem az éles harc, hanem a költészet eszközeivel mutatták be a versenyzők képességeiket.
 
Nem voltak vesztesek, csak győztesek - akik mindkét Idősek Klubja tagjai által elmondott verseik hatására, ritkán tapasztalható esztétikai élményben részesültek. Az Idősek Klubja csapata is kitett magáért, méltóképpen képviselte a többi klubtagot és számos oklevéllel, díjjal tértek haza.
 
 
Gyöngyös városa VII. alkalommal rendezte meg a Művészeti Hetet, melyen számomra érthetetlen módon - pénzért mérve a kultúrát - lehetőség volt 500 Ft/fő belépti díjért Radnóti emlékesten, illetve 3.500 Ft/fő jegyárért a Győri Balett előadásán részt venni.
 
Ezt az összeget az érdeklődő klubtagoknak nem kellett volna fizetniük, mert a gyöngyösi képviselőtestület MSZP-s tagjai javaslatra idén már 250.000 Ft/év költségkeretet biztosított számunkra művelődési-szórakozási célra.
 
 
Nem kívánván untatni a tisztelt olvasót, megemlítem azt a letagadhatatlan tényt, hogy az intézmény fenntartója, a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa, valamint az üzemeltető/működtető Kistérségi Humán Szolgáltató Központ a tavalyihoz hasonlóan, az idei költségvetésbe sem tervezte be az idősek kulturális igényeinek pénzügyi biztosítását, lehetőségekhez mért teljesítését.
 
Sajnos a délelőtti szavalóversenyen résztvevők annyira elfáradtak, hogy a 17, illetve 19 órakor kezdődő előadásokra már nem kívántak elmenni, ezért nem éltünk ezzel a kulturális lehetőséggel, hiszen így már a klubtagok zöme nem kívánta a közművelődésre költendő összeg ilyen felhasználását.
 
 
Vannak, akik sajnálják, hogy nem vehettek részt a magasabb szintű kulturális rendezvényen, azonban a klub lényege, hogy az egyén aláveti érdekeit és kívánságait a többség érdekének.
 
Összességében a Magyar Kultúra Napján eredményesen felvette az Gyöngyös Visonta úti Idősek Klubja a kapcsolatot a Gyöngyössolymosi Idősek Klubja tagjaival és természetesen meghívtuk Őket legközelebbi rendezvényünkre, megalapozva egy kölcsönösségen alapuló Idősek Klubja között folytatandó együttműködést.
 
 
Ezen az sem tud változtatni, hogy a millenniumi ezredfordulótól kezdődően az UNESCO március 21-át, az északi félgömb első tavaszi napját nyilvánította a Költészet Világnapjának, tette ezt mindenkitől független és mindent elnevező - legnagyobb hatalommal rendelkező - oktatási, kulturális, tudományos bizottsága javaslatára.
 
A Magyar Költészet Napja, mint az egyik legnagyobb és halhatatlan költőnk, József Attila születésnapja, megmaradt magyar kulturális ünnepnek. Azt, hogy Gyöngyös a magyar költészet napján, József Attila születésnapján miért Radnóti Miklós emlékesttel köszönti az érdeklődőket, és kezdi a kulturális rendezvényeket, számomra megfejthetetlen rejtély marad.
 
Talán ez is gyöngyösi sajátosság, mint az, hogy a Művészeti Hetek is a programfüzet szerint több mint egy hétig tartanak...
 
Borsi Miklós
További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>